Wat is dim to warm?

Wat is dim to warm?

Dim to warm, ook wel warm dim of ambient dimming, is een begrip dat we steeds vaker zien in de wereld van verlichting. Maar wat betekent het precies en wat houdt deze nieuwe techniek precies in? We leggen je graag uit wat het is, wat de voordelen zijn en hoe je het ook in jouw interieur kan toepassen.

Hoe werkt dim to warm?

Bij lichtbronnen, lampen en armaturen met een dim to warm techniek speelt de kleurtemperatuur van het licht de hoofdrol. Simplweg houdt dat om dat je de lichtsterkte en de kleur van het licht van een lichtbron of led module/chip kunt veranderen. Zo kun je de verlichting precies dimmen op de intensiteit en lichtkleur die past bij de sfeer, of het moment van de dag.

Voorbeeld: Stel je hebt een lichtbron met een dim to warm functie die het licht kan dimmen van 3000K (helder-wit) tot 2200K (kaarslicht). Overdag kan je het licht dus instellen op een heldere lichtkleur, dus 3000K. Als het ‘s avonds donker wordt en je wilt een iets warmere sfeer, dan dim je de lamp terug tot bijvoorbeeld 2200K.

Dim to warm - 1800K - 3000K

Verschillende kleurtemperaturen

Je kunt dus stellen dat de wittint van het licht de kleurtemperatuur bepaalt. Als een lichtbron of lamp fel schijnt, heeft deze dus een kleurtemperatuur van 3000 kelvin (helder-wit). Als je deze lichtbron terug dimt tot bijvoorbeeld 1800 kelvin, dan ontstaat er extra warm wit licht. Let er wel op dat het aantal kelvin per lichtbron of lamp verschilt. Er zijn lichtbronnen die dimmen van 2700 kelvin tot 2200 kelvin, maar ook die dimmen van 3000 kelvin tot 1700 kelvin. Een hogere kelvin waarde, hoe feller het licht is. Hetzelfde geldt andersom: hoe lager de kelvin waarde, hoe warmer het licht is. 3000 kelvin is prettig werklicht en staat 1700 kelvin gelijk aan de kleurtemperatuur van kaarslicht

Dim to warm - Dimmen met je lichtschakelaar

Het voordeel van dim to warm

Wanneer je gebruik maakt van een lichtbron met een dim to warm functie kun je in elke ruimte in huis de lichttemperatuur en daarmee ook de sfeer bepalen. Zo creëer je voor elke situatie een passende sfeer. Tijdens het lezen van een goed boek op de bank wil je goed leeslicht. Dan kun je de lichttemperatuur beter iets hoger zetten. Zit je aan tafel met vrienden of familie te dineren, dan kun je dus kiezen voor war zachter en warmer licht, bijvoorbeeld 2500 kelvin.

Daarnaast is de dim to warm functie niet alleen erg geschikt voor woningen, ook steeds meer bedrijven en ondernemingen maken er gebruik van, zoals bijvoorbeeld restaurants, hotels en kantoren.

Verschil met normale lampen

Wanneer je een normale lamp terug dimt zien we dat de kleurtemperatuur gelijk blijft, maar dat alleen de lichtintensiteit afneemt. Wanneer je een dim to warm lamp terug dimt verandert de kleurtemperatuur, naast de lichtintensiteit, wél mee. Door de dim to warm functie boots je dus eigenlijk het lichteffect van ouderwetse gloeilampen en halogeenlampen na.

Vragen over dim to warm lampen?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over dim to warm lichtbronnen of lampen? Neem dan gerust contact op met onze Klantenservice via [email protected] of 033 – 3033162 (elke werkdag van 09:00 tot 17:30:00 uur). Of kom langs in onze showroom.

SHOPPING CART

close