Draadloos dimmen met Casambi

Draadloos dimmen met Casambi domotica

Je hebt net een nieuwe hanglamp gekocht voor boven de eettafel, maar de lichtbron is te fel om gezellig bij te dineren. Oplossing: even naar de bouwmarkt om een dimmer te kopen. Eenmaal thuis sta je voor een raadsel, want je moet de dimmer installeren en je hebt geen idee hoe. Ga je de bestaande lichtknop vervangen? Of moet je met de freesmachine aan de gang om nieuwe bedrading aan te leggen? Voor iedereen die zijn huis slimmer wilt maken zonder al te veel moeite, is er nu Casambi. In deze blog leggen we je graag uit wat Casambi is en wat je er mee kan.

Wat is Casambi

Kortweg is Casambi een simpel maar stabiel draadloos schakel systeem dat het mogelijk maakt om je verlichting te schakelen via een app op je smartphone, draadloze schakelaar of een bestaande schakelaar. Wanneer de verlichting is aangesloten op het netwerk kun je alle verlichting eenvoudig bedienen met de Casambi App, draadloze Xpress wandbediening, bewegingssensoren of (bestaande) schakelaars en dimmers.

Vervolgens kun je de verlichting individueel schakelen, of groepen aanmaken zodat je meerdere lampen tegelijk kan schakelen, dimmen of van lichtkleur kan wisselen. Daarnaast kun je ook eenvoudig animaties en scènes instellen en zelfs het systeem zo instellen dat er rekening wordt gehouden met zonsopkomst of ondergang en de lichtsterkte wordt aangepast aan de tijd van de dag.

Bluetooth technologie

Casambi is werkt op basis van de Low Energy Bluetooth technologie. Dit is stabieler dan bijvoorbeeld Wifi, dat nog wel eens kan uitvallen. Na een eenmalige configuratie via een internetverbinding, heb je geen internetverbinding meer nodig. Door gebruik te maken van meerdere Casambi modules, zoals de CBU-TED of CBU-ASD, creëer je eenvoudig een zogenaamd mesh-netwerk waarbij elke module in verbinding staat met elkaar. Mocht de verbinding toch onverhoopt wegvallen, dan vindt het mesh-netwerk altijd wel een weg om de verbinding te maken met de module.

Eenvoudig te installeren

Door het kleine formaat van de modules zijn ze uitermate geschikt om, indien er voldoende ruimte is, in de lamp zelf te plaatsen, in een inbouwschakelaar op de wand, of achter een wand- of plafonddoos te plaatsen. Je hoeft de modules dus niet naast of los van het armatuur of schakelmateriaal te installeren.

Aansluiten op bestaande dimmers

Één van de vele voordelen van het systeem is dat je het ook gemakkelijk kan aansluiten op vele soorten (bestaande) schakelaars, dimmers en zelfs bewegingssensoren. Je hoeft dus geen extra draden te trekken of nieuw schakelmateriaal te kopen. Koppel eenvoudig een Casambi module aan de schakelaar, dimmer of sensor en voeg in de app de module aan je netwerk toe.

Als je niet altijd je smartphone bij de hand hebt en toch de verlichting wilt bedienen, dan biedt de Xpress draadloze wandbediening een uitkomst. De Xpress biedt alle functies en mogelijkheden welke je met de Casambi app ook hebt. De Xpress werkt, net als de modules, via het Bluetooth Mesh systeem waardoor je geen extra draden hoeft te trekken of een dure installatie hoeft aan te leggen. Je kunt de schakelaar bevestigen waar jij dit wilt.

Casambi app

De Casambi app is gemaakt door gebruikersinterface-experts zodat iedereen – ongeacht technische vaardigheden – deze kan gebruiken. De app wordt volgens vele gebruikers geprezen om zijn eenvoud en bedieningsgemak. Met de app kun je eenvoudig een foto maken van de plaats en de lamp die je wilt aansluiten op het netwerk. Vervolgens komt deze foto in je overzicht in de app te staan en kun je de lamp hiermee schakelen, dimmen, van lichtkleur wisselen (RGB-W), scènes creëeren of de instellingen van het netwerk wijzigen. Simpeler kan niet!

SHOPPING CART

close