Badkamerverlichting: waar moet je op letten?

Badkamerverlichting: waar moet je op letten?

Badkamerverlichting, hoe zit dat nu precies. Wat mag je wel en wat mag je zeker niet? De badkamer is immers nogal een vochtige ruimte en iedereen weet dat stroom en water niet bepaald goede vrienden van elkaar zijn. Bovendien wil je natuurlijk niet de kans lopen dat je tijdens het douchen of badderen geroosterd wordt. Daarom is het belangrijk om te letten op de IP-waarde van een lamp. “Wat voor waarde?!” denk je? Ok, we zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

Wat is een IP-waarde?

De afkorting ‘IP’ staat voor ‘Ingress Protection’, oftewel ‘beschermingsgraad’. De IP-waarde geeft aan in hoeverre je lamp beschermt is tegen stof, vuil, vocht en water. Achter de letters IP zie je vaak 2 cijfers staan. Deze cijfers geven je informatie over de stof- en waterdichtheid van het armatuur. Hieronder leggen we je uit hoe de cijfers zijn opgebouwd.

IP-waardes stofdichtheid

Het eerste cijfer geeft aan in hoeverre stof in de armatuur kan dringen. Bij de aanschaf van badkamerverlichting let je vooral op het tweede cijfer. Maar ter info leggen we hieronder beide cijfers uit.

IP 0X: Niet beschermd
IP 1X: Beschermd tegen aanraking met de hand/vaste voorwerpen met een diameter van 50 mm of groter.
IP 2X: Beschermd tegen aanraking met de vingers met spanningvoerende delen en vaste voorwerpen (max. Ø 12mm).
IP 3X: Beschermd tegen aanraking met gereedschap en vaste voorwerpen (max. Ø 12 mm).
IP 4X: Beschermd tegen aanraking met gereedschappen en zelfs tegen draad (max. Ø 1 mm).
IP 5X: Stofvrij: er kan nooit genoeg stof binnendringen om de lamp schade toe te brengen.
IP 6X: Stofdicht: Stof kan de lamp niet binnendringen.

IP-waardes waterdichtheid

Het tweede cijfer geeft aan in hoeverre het armatuur bestand is tegen vloeistoffen. In feite kun je er dus vanuit gaan: hoe hoger de waarde, hoe beter het armatuur bestand is tegen stof, vocht en water.

IP X0: Niet beschermd tegen water
IP X1: Druipwaterdicht: verticaal vallende waterdruppels hebben geen (nadelig) effect op de lamp
IP X2: Druipwaterdicht tot 15°: Waterdruppels hebben geen (nadelig) effect op de lamp.
IP X3: Regen- en sproeiwaterdicht: Water dat onder een hoek van max 60° op de lamp valt, heeft geen (nadelig) effect.
IP X4: Spatwaterdicht: Water dat vanuit elke willekeurige richting op de lamp spat, heeft geen (nadelig) effect.
IP X5: Spuitwaterdicht: Water dat vanuit elk ewillekeurige richting op de lamp spat, én afkomstig is uit een spuitmond (bijvoorbeeld tuinslang of douchekop) heeft geen nadelig effect. De maximale diameter van de spuitmond is 6,3 mm met een druk 30 kPa.
IP X6: Beschermd tegen golven: Water dat vanuit elk ewillekeurige richting op de lamp spat, én afkomstig is uit een spuitmond heeft geen nadelig effect. De maximale diameter van de spuitmond is 12,5 mm met een druk 100 kPa.
IP X7: Waterdicht: bij onderdompeling tot 1 meter diep, voor max. 30 minuten. Water kan de lamp niet binnendringen.
IP X8: Drukwaterdicht: de lamp kan langdurig onderwater liggen, zonder dat er nadelige effecten onstaan.

Als je badkamerverlichting gaat aanschaffen, adviseren wij om altijd een armatuur te kiezen met een IP-waarde van 44 of hoger, afhankelijk van de badkamerzone. Wat die zones precies inhouden leggen we je hieronder uit.

Badkamerzones

In je badkamer wil je graag prettig licht, maar ook voldoende. Zo is het bijvoorbeeld wel fijn als je goed licht hebt boven je spiegel. In het donker je haar doen kan nogal voor beschamende momenten nodig als je op school of werk aankomt. En dat is slecht één reden om de verlichting in de badkamer op orde te hebben. Maar waar moet je die verlichting precies plaatsen? Waar kan je die leuke lamp nou wel en niet plaatsen? Om die vraag te beantwoorden zijn er badkamerzones in het leven geroepen. Zo weet je precies welke IP-waarde je nodig hebt in een bepaalde zone. We leggen het uit:

Badkamerzones. Waar je welke IP-waardes moet toepassen

Zone 0

  • Directe omgeving van het bad en van de douchebak. In deze ruimte mag zich geen lamp (of andere elektrische apparatuur) bevinden die is aangesloten op netstroom (220 Volt).
  • Kies voor een lamp met een IP-waarde van ten minste 67. Dit houdt in dat de lamp bestand moet zijn tegen onderdompeling.

Zone 1

  • Binnen 225 cm boven het bad en de douchebak. Heb je geen douchecabine maar een open douche of gordijn? Dan geldt ook een straal van 120 cm rondom de douche.
  • Geschikte IP-waardes: IPX5 of hoger, mits deze werken op 12V wisselspanning. In deze ruimte mag zich geen lamp (of andere elektrische apparatuur) bevinden die is aangesloten op netstroom (220 Volt)/

Zone 2

  • 0 tot 60 cm naast het bad of de douchecabine, tot een hoogte van 225 cm. Bij een douchekop zonder douchecabine is er geen zone 2.
  • Geschikte IP-waardes: IPX4 of hoger.

Zone 3

  • Vanaf 60 tot 300 cm naast bad of douchecabine.
  • Geschikte IP-waardes: IP21 of hoger

Vragen over badkamerverlichting?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over badkamerverlichting? Neem dan gerust contact op met onze Klantenservice via [email protected] of 033 – 3033162 (elke werkdag van 09:00 tot 17:30:00 uur). Of kom langs in onze showroom.

SHOPPING CART

close